Chopin en de rol van de klassieke muziek

Frédéric Chopin is wellicht één van minder bekende namen wanneer het aankomt op de klassieke muziek. We kennen Bach, Mozart en Beethoven van naam en van muziek, maar mensen als Chopin hebben een veel grotere rol gespeeld met hun muziek dan gedacht wordt. Chopin was van Poolse afkomst, verhuisde naar Parijs en veranderde zijn naam naar een meer Franse naam, maar zijn muziek bleef een belangrijke rol spelen voor het onderdrukte Polen. Een land dat altijd al onderdrukt werd en dat veel nationalistische gevoelens had, die mede tot uiting konden komen in de muziek van Szopen, oftewel Chopin.

Revolutionair Etude

Chopin kreeg van zijn vrienden en bekenden vaak te horen dat hij meer Pools was dan het land Polen zelf. In veel van zijn stukken is de heimwee naar het land te horen, maar hier willen we een ander stuk naar voren halen omdat het te weinig aandacht gekregen heeft. Niet zijn 24 Preludes, maar de Revolutionair Etude (uitgesproken op het Frans uiteraard). Hierin wordt de opstand van 1831 naar voren gebracht, een fel stuk met veel emotie, uitsluitend op de piano gespeeld. Echt revolutionair is het einde van het stuk, waarin dezelfde toon herhaaldelijk gespeeld wordt. Volgens de omgeschreven regels houdt het stuk dus nooit echt op en dat zal precies het idee geweest zijn.

Voor Chopin was het leven echter bijzonder kort. Hij overleed waarschijnlijk aan tbc, maar dit is nooit zeker vastgesteld. Het kan heel goed dat hij aan een andere ziekte overleden is. Zijn werken werden na zijn dood naar Polen verhuisd, waar ze vernietigd zijn toen zijn huis in vlammen op ging. Uiteraard zijn hier ook veel verhalen over verteld, waar de waarheid ergens in het midden is komen te liggen. Wat echter veel belangrijker is, is dat Chopin belangrijk geweest is voor zijn land. Zijn muziek, zijn versie van het volkslied en zijn gedrevenheid hebben voeding gegeven aan de opstandelingen, die daar nog vele jaren mee hebben kunnen vechten. Al met al is Polen namelijk nog niet zo lang zelfstandig, maar reken er gerust op dat de naam van Chopin in Polen nog steeds staat voor trots, nationalisme en het Pools zijn in hart en nieren. De klassieke muziek heeft daar een enorme rol van betekenis bij gespeeld en de kans is groot dat dit in de toekomst ook niet anders zal zijn.