Bekende pianostukken

Klassieke muziek draait om meer instrumenten dan enkel de piano, toch zijn er heel veel beroemde componisten die vrijwel al hun werk op de piano hebben gecomponeerd. Denk aan Bach, Beethoven, Debussy. Hun muziek wordt veelvuldig gebruikt in de media, voor reclames, televisie- en radiospotjes. Ook zijn heel veel stukken in films gebruikt, of zelfs in pretparken. Hieronder vind je een lijst met 10 pianostukken – ze zijn gerangschikt op bekendheid dus de kans is vrij groot dat je toch wel enkele van deze stukken kent.

  • Für Elise – Beethoven

Geschreven in 1810 door Ludwig von Beethoven, is dit wellicht wel het allerbekendste pianostuk ooit. Het stuk is geschreven voor zijn dood, maar pas na zijn dood uitgebracht. Er is dus nooit bekend geweest of geworden wie Elise was, en wat ze voor Beethoven betekende.

  • Moonlight Sonata – Beethoven

Moonlight Sonata ook wel pianosonate nr. 14 is ook een pianostuk van Beethoven. Samen met Für Elise wordt dit gezien als zijn meest bekende pianowerk.

  • Clair de Lune – Debussy

Een stuk dat veel bekendheid heeft opgedaan door de film Ocean’s eleven. De originele naam van dit stuk is Suite Bergamasque, en het is een suite, dat houdt in dat het uit meerdere delen bestaat, die op elkaar zijn aangesloten. Het tempo in de stukken kan enorm verschillen – net als dat de emotie die erdoor naar buiten komt dat doet.

  • 5e Hongaarse dans – Brahms

Brahms schreef gedurende zijn leven 21 stukken voor de piano, al deze stukken zijn voorquatre-mains – wat inhoudt dat je het met zijn tweeën moet spelen omdat je vier handen nodig hebt. De Hongaarse dans nummer 5, is wellicht wel de meest bekende uit zijn serie van 21. Deze wordt tegenwoordig ook vaak uitgevoerd in een symfonie.

  • Minuet in G Majeur – Bach

Een stuk van Bach dat binnen de Nederlandse grenzen vooral zijn faam verdiende omdat het bij de Efteling gebruikt wordt bij de paddenstoelen.

  • Comptine d’un autre été – Yann Tiersen

Yann Tiersen is een Franse componist die voor de film Fabuleux Destin D’Amelie Poulain het stuk Comptine d’un autre éte schreef. Het stuk is in 2001 uitgebracht en daarmee is het een van de weinige klassieke piano stukken in deze lijst welke gecomponeerd is in de 21e eeuw.

  • Nocturne op 9 no. 2

Chopin is een Poolse componist die bekend staat om zijn romantische werk. Zijn werken bestaan vooral uit piano composities – en leuk detail in vrijwel al zijn werken zijn Poolse details of invloeden te herkennen.

  • Liebestraum – Liszt

De Hongaarse Franz List schreef zijn Liebestraum in 1850, wat veel mensen echter niet weten is dat het uit drie delen bestaat. En dat vooral het derde deel het meest bekend is. Dat is dan ook het deel dat de meeste mensen kennen. De composities die Liszt maakte zijn erg gecompliceerd, de stukken die hij geschreven heeft, zijn dan ook alleen geschikt voor de geoefende pianisten.

  • The Entertainer – Scott Joplin
  • Piano in Concerto no. 21 – Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart schreef gedurende zijn leven maar liefst 27 pianoconcerten, en zijn 21e pianoconcert is het meest bekende. Daarnaast componeerde hij honderden andere muziekstukken waarvan Eine Kleine Nachtmusik naast zijn piano werk het meest bekend is.